Efter en omfattende restaurering blev Mariagers 89 år gamle havnekran genindviet i forbindelse med byens lysregatta.
Mariager: Borgmesteren i Mariagerfjord, Mogens Jespersen, fik æren, glæden og fornøjelsen af at genindvie den gamle kran på havnefronten i Mariager, da byen lørdag holdt den årlige lysregatta. Borgmesteren klippede det røde bånd, der var bundet på stilladset, der i dagens anledning var stillet op ved kranen, og dermed markerede han dels genindvielsen, dels at der nu var en sjælden mulighed for at gå op i kranen og se havne-området sådan lidt fra oven.
Selv skulle han ikke nyde noget:
- Jeg har et problem med højder, betroede han de mange fremmødte, der overværede snoreklipningen.
Forinden havde en både glad og stolt formand for foreningen Havnekranens Venner, Leif Høgh, ridset kranens historie op.
Den daterer sig tilbage til 1930 og er konsekvens af en udvikling, der truede Mariager som by:
- Hadsund fik både jernbane og bro, og sejlrenden til Hobro blev uddybet. Så der var ikke længere behov for havnen i Mariager, forklarede Leif Høgh.
Kul og stål
Derfor blev der sat gang i jernbane-byggeriet på strækningen Mariager-Fårup-Viborg, og i forhold til den fik havnekranen en central funktion. Banens væsentligste funktion var at bringe kul fra Mariager Havn, hvortil de blev fragtet med skib, og til Viborg.
Også efter at Viborg-banen blev nedlagt, havde kranen en funktion. Randers-firmaet S. C. Sørensen fik nemlig gennem en årrække losset jern og stål i Mariager. Men fra 1990 var det slut. Havnen i Mariager blev nedlagt som trafikhavn, og den daværende Mariager Kommune overvejede at bryde kranen ned. Det blev startskuddet til foreningen Havnekranens Venner, der overtog kranen for én krone. Siden er brugt et millionbeløb på at renovere og vedligeholde den gamle kran, og det kulminerede i foråret i år med omfattende arbejder på både beton, stål og træværk. Arbejdet blev støttet af en lang række fonde, og foreningen bag kranen har også bidraget med midler, som den har tjent. Desuden har der været penge fra Kulturstyrelsen, der har betegnet kranen som et identitetsbærende monument med særlige kulturhistoriske og miljømæssige kvaliteter. Derfor er kranen også fredet.
Regatta
Regatta-dagen blev markeret mange steder i Mariager. Først og fremmest i havne-området, hvor Saltcentret holdt åbent hus og gav gratis adgang, og hvor Havnekranens Venner arrangerede loppemarked. Her var også byens rideklub mødt frem og gav trækketure til interesserede børn, der var kaffe og kagebord i teltet, arrangeret af Mariager IK, og Turistforeningen havde sørget for underholdning i teltet.
Spejderlopper
Hos Sejlklubben var der stumpemarked og forskellige børneaktiviteter, og oppe i byen holdt spejderne - traditionen tro - loppemarked i forbindelse med regatta-dagen.
- Altid sammen med regattaen. Og så en gang mere i løbet af året, fortæller Kurt Lindstrøm, spejdernes ankermand på lopperne.
Han har godt aldrig selv været spejder. Men det har konen, børnene og børnebørnene.
- Og så blev jeg headhunted, fortæller han.
Spejderne havde en rigtig god dag. Allerede en halv time før åbningen stod folk i kø ude foran, og blandt de første i lokalerne var også professionelle opkøbere, er gjorde en god handel. Spejderne fik dog ikke udsolgt. Så nu, bagefter, får forskellige genbrugsbutikker mulighed for at hente, hvad de har lyst til. Så de ting, som er skænket spejderne, kan komme andre til gavn.
- Og det har jeg det godt med, erklærer Kurt Lindstrøm.
Signalflag og kulørte lamper
Selve lysregatten - bådenes togt fra havnen og ud på og retur - begyndte omkring kl. 20 lørdag aften Omkring 20 både var med, lystsejlere og motorbåde, der var pyntet med signalflag, lysskæder og kulørte lamper i forskellig grad. Også turbåden "Svanen" deltog i sejladsen tillige med en flok kajakroere. I dagens anledning var også den gamle havnekran pyntet op med lyskæder.